Tak jako každý rok, i letos jsme se připojili k oslavám mezinárodního Dne Země. Všechny aktivity směřovaly k tomu, abychom si uvědomili, jak je pro nás planeta Země důležitá a že o ni musíme pečovat. Ovlivnit kvalitu životního prostředí, tedy i kvalitu života nás všech, můžeme i zodpovědnou spotřebou potravin.
Po hymně dne (Chválím tě, Země má), následoval test odhadu. Nejlépe se dařilo třídě 7. A (16 bodů), 2. místo se obsadily hned 3 třídy – 5. B, 7. C a 9. C s 13 body. Na paty jim „šlapala“ třída 2. C s 12,5 body. Každá třída si pak vylosovala otázku, na kterou různými způsoby hledala odpověď. Výsledky jejich pátrání a další výstupy z tohoto projektového dne najdete na nástěnce školy nebo ve fotogalerii na našich webových stránkách.
Žáky hodně bavila badatelská část. Funkce průvodce 3., 4. a 5. ročníkům se zhostili naši deváťáci. Společně měřili PH tekutin, počítali, kolik kostek cukru obsahuje který nápoj, filtrovali ocet, vážili popcorn, poznávali potraviny podle vůně, odhadovali podle názvu, zda jde o živočicha, rostlinu nebo jiný organismus, pracovali s mikroskopem nebo si pomocí Lego stavebnice ukázali, jak funguje buňka.
Den jsme zakončili soutěží ve ŠJ – Která třída odnese nejvíce prázdných talířů (čili sní vše – polévku i hlavní jídlo). Velkou misku jahod vyhráli naši nejmladší – děti z 1. B. Na další misce jahod si pochutnali žáci ze 4. B (2. místo) a žáci z 1. A (3. místo). Cenu útěchy sobdrželo i 8 statečných jedlíků z 5.C.Tentokrát však vykázala ŠJ neobvykle velké množství zbytků (8 kg), přestože byly k obědu oblíbené lasagně. Na vině byly určitě i „vareniki“, specialitka, kterou navařili a rozdávali žáci z Ukrajiny. Další pokrmy, specialitky a delikatesy, už však pouze v podobě receptů, můžete najít na naší minivýstavě kuchařských knih, kterou ponecháme ve vestibulu přibližně do poloviny května.
Dle ohlasů žáků se projektový den vydařil, každá třída si ho užila dle svého. Někteří se na část dne vypravili uklízet odpadky, jiní objevovali podivné značky na potravinách, číselný kód na vejcích, nutri-score, spočítali ekostopu, sestavovali pyramidu zdravé výživy, sepisovali kodex zodpovědného strávníka, hledaly bezobalovou prodejnu, místní farmáře…. .
Všichni si však odnesli stejnou myšlenku: Na ochranu přírody musíme myslet celý rok, nejen dnes…. nebo zítra…..nebo za týden.